Union is a development of six townhouses on a corner site where the primary frontage is to a laneway. The site lies between intensive commercial development on one side and single storey residential development on the other. The design was required to fit within the envelope of an apartment scheme that had been previously approved on the site.

The development comprises five four-storey dwellings and a single three-storey dwelling to the front. This change in height relates the building to the scale of the streetscape. The scale of the building is further mitigated through the deployment of different materials on the facades. The ground and first floors incorporate brickwork, which provides a robust and low-maintenance contrast to the lightweight cement sheet cladding above.

Each townhouse has a reverse-living arrangement, with the main living areas occupying the top two floors of the building. As these levels sit above the height of the adjacent buildings, they benefit from greater ventilation, sunlight and views. The inclusion of balconies on multiple levels increases the flexibility of each dwelling, whilst the arrangement of the balconies, windows and balustrading imparts both variety and rhythm to the façades.

Year: 2022.